The 2022 Festival of Talent with the theme "Likas na Talento at Kasanayan; Tugon sa Katatagan at Pagharap sa Hamon ng Bagong Normal", that is being held at Ilocos Sur National High School teaches the young students how to be independent and a good entrepreneur, as well as to show them how the business world operates.
Sunday, December 11, 2022
EstudyaNTREPRENEUR
Thursday, November 24, 2022
The Hope for a Better Future
Under the law RA No. 10661, the Philippines celebrates National Children's Month every November, with the current national theme “Kalusugan, kaisipan, at kapakanan ng bawat bata ating tutukan!”, Giving Filipino children access to a healthy environment, a quality education, and healthcare is the goal of this month-long celebration. The majority of families in this nation struggle financially, and the children are the ones who suffer the most. This month's focus is on the ways in which we may support and assist them and to raise awareness of its relevance among Filipinos and to support and defend the rights of children
Millions of children also suffer from assault, harassment, exploitation, and abuse, these frequently happen in home, school, and even community settings. These kinds of situations are frequently disregarded, depriving children of their constitutional right to be safe from harm. The purpose of celebrating Children's Month is to raise awareness of the sufferings of children worldwide.
The month-long celebration aims to instill in the Filipino consciousness as well as sustain the promotion and protection of children’s rights. An adult has a duty to look out for and properly care for the children. The occasion serves as a reminder that young people should be appreciated and that efforts should be made to improve the world for them. Dr. Jose Rizal, famously declared that young are the country's future, that raising children is essential to improving the next generation.
picture reference: https://www.
Tuesday, November 8, 2022
One Step Forward
One Down!
The first quarter of the academic year just ended, and a lot of things happened. Really, time goes by so quickly, I had a wonderful time doing it, and I also learnt a lot throughout this quarter. And there were times when I needed to exert extra effort in order to be productive and fully comprehend the lessons. I consult my peers and elders for their ideas and insights on our subject as I attempt to overcome these obstacles. I also search the internet for inspiration to complete the assignments. In addition, I used the stock knowledge I had acquired throughout my previous academic years. But regardless of these challenges, I’m grateful that I have my classmates and teachers who have helped me throughout this quarter. This quarter taught me to take my time and feel no pressure.
Moving forward, I will apply the knowledge I have received from this quarter to succeed in the upcoming quarters and accomplish more in life. I'll continue to do better and be encouraged to study. , I gained a lot of knowledge from this quarter and am eager to continue learning. And despite the difficulties I had, I was able to pick up lessons that are quite helpful in our daily lives. It will be difficult, but I know that it will help me become a better version of myself, so I will keep trying to do better. And I believe I learned a lot during this quarter.
Be One With Nature
Save Our Environment
Environment is a place where humans as well as plants and animals live. An unclean environment contributes to social problems, the emergence of diseases, and other environmental issues.
Since
every household produces waste, there are many things we can do to keep our
surroundings clean. We should try to avoid just dumping the waste anywhere. Our
ecology is polluted by garbage, particularly plastic bags, so instead of using
those, we must practice environmental responsibility by using recyclable bags
like paper or jute bags.
The only way to preserve a green environment and to make our surroundings beautiful is planting trees and other plants. Having plants around can help clean the air and reduce pollution.
As
human beings we have a duty to protect our nature for ourselves and for future
generations.
Scavenger Hunt
SCAVENGER HUNT!
Activity 1:
Mining
the Internet: Laying the Foundation of Knowledge Based Society
|
Nuggets |
URL |
Copyright |
Value: Sources /Author / Date Published /Sponsor |
Search Engine |
Search Term |
|
1. Sometime in 1991, a chief
scientist at the NIIT named _________ started an experiment hole in a wall. Answer: Prof. Sugata Mitra |
http://www.hole-in-the-wall.com/Beginnings.html |
©
Hole-in-the-Wall Education Limited 2015 |
Dr. Sugata Mitra, Hole in the wall/ |
Google.com |
1991, a chief scientist at the NIIT |
|
2.
What does NIIT stand for? Answer:National Institute of
Information Technology |
https://www.acronymfinder.com/National-Institute-of-Information-Technology-(India)-(NIIT).html |
©
1988-2022, Acronym Finder, All Rights Reserved |
Dr. Sugata Mitra, Hole in the wall/ |
Google.com |
What does NIIT stand for? |
|
3. It was first implemented at a slum
area in _______ , Answer:Kalkaji |
http://www.hole-in-the-wall.com/Beginnings.html |
©
Hole-in-the-Wall Education Limited 2015 |
Dr. Sugata Mitra, Hole in the wall |
Google.com |
1991, a chief scientist at the NIIT |
|
4. His team carved a hole in the wall
that separated NIIT campuses from the slum areas. Why did they carve a hole
in the hall? Answer: Through
this hole, a freely accessible computer was put up for use. |
http://www.hole-in-the-wall.com/Beginnings.html |
©
Hole-in-the-Wall Education Limited 2015 |
Dr. Sugata Mitra, Hole in the wall |
Google.com |
1991, a chief scientist at the NIIT |
|
5. What was the significant finding
of the experiment? Answer: the children learnt to use
the computer on their own |
http://www.hole-in-the-wall.com/Beginnings.html |
©
Hole-in-the-Wall Education Limited 2015 |
Dr. Sugata Mitra, Hole in the wall |
Google.com |
1991, a chief scientist at the NIIT |
|
6. What were the two headlines in Times on the influenza epidemic in 1918 –
1919. Answer: Drastic
Steps to Fight Influenza (havoc caused by German U-boats to the immense final
Allied offensive.) |
https://www.nytimes.com/2021/01/05/insider/1918-pandemic.html |
© 2022
The New York Times Company |
The new York times, 1918 |
Google.com |
two headlines in New York Times on the influenza epidemic in 1918 –
1919. |
|
7. ______ Severe environmental imbalance can induce polyps to expel their algae and loose their color. This process is known as _________. Will this
phenomenon affect the growth of fish stocks Answer: Thunderstorm |
https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/wind/ |
©Britannica |
E. Philip Krider. |
Google.com |
home to moving air currents, clouds,
storms and other weather disturbances and phenomenon |
|
8. How does global warning affect polar bears? Answer: causing the ice that polar
bears depend on to melt away. |
https://www.wwf.org.uk/learn/wildlife/polar-bears#:~:text=Challenges%20affecting%20polar%20bears&text=The%20Arctic%20is%20warming%20about,ice%20to%20raise%20their%20young. |
WWF-UK is a registered charity in
England and Wales 1081247 and in Scotland SC039593 and a company limited by
guarantee registered in England and Wales 4016725. |
WWF-UK |
Google.com |
How does global warning affect polar bears? |
|
9. Coral reefs are built by colonies
of coral polyps . Answer: as
they secrete layers of calcium carbonate beneath their bodies.bodies. |
https://coral.org/en/coral-reefs-101/how-reefs-are-made/#:~:text=Coral%20reefs%20are%20built%20by,whips%2C%20do%20not%20produce%20reefs. |
©
2022 Coral Reef Allianc |
Great Star Coral at night, Grand
Cayman. Photo by Ellen Cuylaerts / Ocean Image Bank.Coral Reef Alliance |
Google.com |
Coral reefs are built by colonies of
coral polyps |
|
10. Severe environmental imbalance can induce polyps to expel their algae and loose their color. This process is known as _________. Will this
phenomenon affect the growth of fish stocks? Answer: Coral
Bleaching. Yes |
https://en.wikipedia.org/wiki/Coral_bleaching#:~:text=Coral%20bleaching%20is%20the%20process,the%20coral%20to%20turn%20white. |
Wikipedia® is
a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc., a non-profit
organization. |
page was last edited on 21 October
2022. Wikipedia |
Google.com |
Environmental imbalance can induce polyps to expel their algae and loose their color. |
|
11. What according to scientist was the cause of the worst
and biggest catastrophic mass mortality of coral reefs in the
Pacific and the Answer: Mass
coral bleaching. Early 1980’s. |
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2017.00158/full |
©
2022 Frontiers Media S.A. All rights reserved |
O Hoegh-Guldberg ·2017.
Frontiers |
Google.com |
cause of the worst and biggest catastrophic mass mortality of coral reefs in the
Pacific and the Indian Ocean. |
|
12. Compare the shape of the
population pyramid of Answer: singapore’s
pyramid is in mirroring form while Philippines is in |
Philippines https://www.researchgate.net/figure/Population-pyramid-of-the-Philippines-Central-Intelligence-Agency-2016_fig1_321193498 Singapore https://www.alamy.com/singapore-population-pyramid-2018-image457488608.html?imageid=E622E71A-8380-49CF-A339-D11540E9B297&p=1842431&pn=1&searchId=a3e12725197c0946defab850cfd39db8&searchtype=0 |
Philippines ©
2008-2022 ResearchGate GmbH. All rights reserved. Singapore Copyright ©
31/10/2022 Alamy Ltd. All rights reserved |
Philippines Adrian N. S. Badana.2016. Central
Intelligence Agency Research Gate. Singapore Danvis Collection.2018. Alamy Stock
Photo |
Google.com |
Philippines Shape of the population pyramid of
Philippines Singapore Shape of the population pyramid of
Singapore |
Another roller coaster ride has finally come to an end
The end of this school year is just around the corner, and it still feels unreal that we are about to survive four quarters or ten ...
-
Second quarter was definitely a blast. It is a relief that what we just learned was the basics of coding. I got to create simple web pa...
-
The 2023 National Women's Month Celebration marks a watershed moment in the advancement of women's rights by introducing a ne...
-
Dear Mr. President, Hello Mr. President , I’m April Diane Fronda, a Grade 10 Student of Ilocos Sur National High School. It’s my pleasu...





